Pentru ca ei să trăiască într-o lume mai bună. Mai sigură. Mai frumoasă.

30 septembrie 2018 Uncategorized

Am să încerc să fiu cât se poate de scurt.
De când am terminat liceul am avut posibilitatea să plec din țară. Am zis nu. Am terminat și facultatea. Alte oferte de plecat. Am zis nu. Am făcut și un master. Alte oferte. Am zis nu. Am zis nu de fiecare dată pentru că îmi place al naibii de mult țara asta. Dar mult de tot. Nu știu. Simt cum îmi curge prin vene. Simt și în ultimul oscior. O fi de la pământul călcat de picioarele desculțe. O fi de la apa de la cișmea. O fi că am crescut în spatele blocului. O fi de la poveștile adulților de atunci (bătrânilor de acum. Unii nu mai sunt deși aș avea nevoie de ei mai mult ca oricând). Am rămas aici și m-am implicat. Nu aveam obligații. Nu-mi plângeau copiii pe holuri de spital. Așa am zis că e normal să faci când vezi probleme de care se lovesc cei de lângă tine. Cauți să rezolvi problemele. Să ajuți, să pui umărul la treabă, să fie frumos și la noi în țară.
Viața a făcut să ajung să vând datorii (credite) la oameni. Un om care își ia un credit nu e tocmai un om ce arde de bucurie. Drept urmare am căutat să ajut cum pot. Sunt unul dintre cei mai proști ofițeri de credite din țară și mă mândresc cu asta. Pentru că am învățat oamenii să nu ia credite în franci (chiar dacă eu aveam comision mai mare). Drept urmare nu o să fiu vreodată guvernator la BNR sau director de bancă. Am ales să fiu delfin și nu rechin (economic vorbind).
Cum spuneam. M-am implicat. De pe la 16 ani o fac. În diferite forme. Din 2015 o fac prin RFG. De fapt despre asta e vorba în postare.
Dar la RFG nu o fac pentru prezent, pentru noi… adulții. 99.99% o fac pentru viitor. Pentru copii. Pentru ca ei să trăiască într-o lume mai bună. Mai sigură. Mai frumoasă. Am detestat, toată perioada din liceu, când auzeam când ni se spunea că noi, ăștia din generațiile 84-89, suntem generație de sacrificiu. Cu timpul am înțeles că așa au fost aruncate zarurile. Tot ce fac la RFG este pentru ei. Pentru cei care vor veni după noi. De asta nu dau doi bani pe mizeriile care ne-au adus și menținut în mizerie. Fie că e murdar de stele pe umăr, ori vremelnic într-un scaun înalt. De aceea, vă rog să gândiți înainte de a face o imbecilitate ca cea din poză. Noi, ăștia trecuți de o vârstă, inevitabil am fost atinși de noroiul din jurul nostru. Așa a fost să fie. Dar cei ce vin după noi pot și trebuie să meargă pe ulițe cu trotuare. Cu asfalt. Cu apă curentă. Cu canalizare. Cu spațiu verde. Cu “Mulțumesc” doamnei ce îți șterge biroul. Cu școli care sunt încălzite. Cu… cu respect și bun simț. Noi suntem viciați. Mai mult sau mai puțin. Avem lehamite de (anti)politicieni, de instituții, de miliție. Și avem dreptate să avem lehamite. Așa am fost crescuți. Vedem zi de zi cum justiția e comercializată, cum incompetența și mârlănia sunt virtuți. Dar ei, ei ce vin după noi, nu trebuie sa crească la fel. Pentru că înseamnă că am fost învinși. Înseamnă că mizeria se va perpetua. Înseamnă că ai noștri copii vor trăi tot ce detestăm noi acum. Vă rog! Dacă vă iubiți copiii, puneți-le centurile de siguranță. Puneți-i în scaunele speciale. Traversați cu ei pe la trecerea pentru pietoni. Vor învăța să respecte regulile de circulație și vor fi în siguranță și când se vor face mai mari și se vor duce singuri la școală. Evitați să vorbiți cu injurii în fața lor. Lăsați telefonul și stați cu o carte în mână. Vor înțelege că e bine să citești. Fiți politicoși cu casierul de la supermarket când ajungeți la casă. Dați-i bună ziua. Vor învăța să fie respectuoși. Învățați-i să se spele pe mâini după ce vin de la joacă sau după ce își fac nevoile. Vor fi sănătoși. Nu îi mințiți că le luați altă dată jucăria aia scumpă. Spuneți-le adevărul că ea costă foarte mult și nu vă permiteți acum. Dar dacă ei sunt cuminți și învață, vor putea să și-o cumpere singuri. Vor învăța să nu mintă. Da, sună frumos, însă muzica sună așa cum o facem. Fiți modele pentru ei. Sunteți părinții lor.
Noi suntem viciați… dar ei încă nu.

 

articol scris în 7 Septembrie 2017

Prima pagină

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Distribuie! Să afle toți românii că din 26 Mai 2019 Schimbăm lucrurile

RSS
Facebook
Facebook
YouTube
YouTube
Google+
https://vilvoi.eu/2018/09/30/pentru-ca-ei-sa-traiasca-intr-o-lume-mai-buna-mai-sigura-mai-frumoasa">